Tuesday, September 01, 2009

STRESS

01.09.09 amek cuti...dok umah
STRESS

STRESS atau tekanan boleh mendatangkan pelbagai masalah negatif kepada individu sama ada dari segi fizikal dan emosi. Keadaan ini jika dibiarkan berlarutan boleh mengundang risiko kepada masalah mental seperti kegelisahan dan kemurungan.
Memang sukar untuk mengelakkan punca stress secara menyeluruh, tetapi kita mampu berusaha menangani tanda awalnya dengan menjana sikap positif melalui minda dan emosi.
Jadikanlah matlamat hidup kita untuk mencapai keseimbangan dan keharmonian hidup dunia dan akhirat. Luangkan masa yang mencukupi untuk kerjaya, perhubungan, kemesraan dan aktiviti santai yang merehatkan.
Berurut atau mengunjungi spa bagi merehatkan minda dan badan untuk yang berkemampuan adalah antara cara menghilangkan stres. Dengan urutan yang betul, ia mampu mengurangkan tekanan darah dan melegakan kekejangan otot, disamping bauan segar yang boleh merehatkan minda.
Bercuti juga mampu mengurangkan stres terutama di tempat kerja kerana ia membantu melupakan seketika masalah dan tekanan kerja. Bersantai di hujung minggu atau mengambil cuti ini boleh menenangkan fikiran. Cubalah terokai keindahan air terjun, pantai, tanah tinggi dan pulau di Malaysia yang menjanjikan ketenangan.
Bagi yang beragama Islam, membaca al-Quran adalah terapi terbaik untuk membuatkan jiwa menjadi tenang selain menunaikan solat sunat.
Selain itu, tidur mencukupi juga perlu kerana tidur adalah elemen rehat paling penting untuk tubuh serta minda supaya dapat kembali bertenagan secara fizikal dan mental keesokan harinya.
Mereka yang berdepan masalah ini dinasihatkan berkongsi suka-duka masing-masing bersama seseorang yang memahami kerana stres mampu dikurangkan dengan cara itu dan sebarang masalah lebih mudah diselesaikan secara perbincangan atau menulisnya dalam diari atau blog.
Ada yang mengatakan membeli-belah adalah satu terapi untuk mengurangkna stress. Tidak salah untuk mencuba kerana ia juga sedikit sebanyak mampu menjana ekonomi negara tetapi hendaklah berpada-pada supaya hutang tidak menimbun.
Amalkan gaya hidup sihat seperti bersenam secara teratur dan elakkan pengambilan kafein serta alcohol secara berlebihan selain memilih pemakanan sihat dengan melebihkan bijiran, sayuran dan buah.
Lebih menjimatkan, jika anda mempunyai pengisar buah dan menggunakannya untuk menghasilkan jus buah dan sayur. Minumlah setiap pagi jus buahan dan sayuran yang segar bagi menambah kesihatan minda dan badan.
Berkebun juga antara aktiviti yang boleh menghilangkan stres. Walaupun ia kadang kala memerlukan tenaga tetapi apabila peluh keluar badan menjadi lebih sihat dan minda lebih tenang apabila melihat hasil yang ditanam dapat dituai.
Stres juga boleh dihilangkan dengan mempunyai hobi yang berfaedah seperti memancing, merakam gambar, berenang dan membaca.
Sumber : Berita Harian, 8 Julai 2009nota kaki_elle pn dh try cr2 kt atas tuh..tue yg amek cuti nih...igt nk g shoping gj pn br kluar..haha tp yg x bole buat jus lar...kn tgh time pose nih...kne hormati la org yg berpuasa.......^peace^ ;p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnuff~

Doa untuk anak-anak ibu AQIL HAKEEM, ARIQ ARYAN

"Ya Allah , jadikanlah Nama AQIL HAKEEM dan ARIQ ARYAN ini berkat baginya, dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang engkau redhai menjadi cita-citanya. Menuntut ilmuMu menjadi perjuangannya dan akhirilah hidupnya dengan amalan soleh. Ya Allah, panjangkanlah umurnya dalam ketaatan kepada Engkau dan kepada RasulMu. Jadikanlah badannya dalam keadaan sihat afiat serta sejahtera. Ya Allah, jadikanlah dia pemimpin di waktu besarnya dan tetapkanlah imannya seperti iman para Nabi-NabiMu hingga ke hari kiamat. Ya Allah berilah rezeki yang halal lagi baik. Dan dekatkanlah dia dengan perkara-perkara yang baik dan jauhkanlah dia dari perkara-perkara yang buruk lagi jahat dengan kemurahanMu wahai Yang Maha Pemurah lagi Mengasihani." Amin...

Doa untuk anak ibu dalam perut BABY

"Ya Allah, periharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan, tiada penyembuhan lain selain daripada penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meniggalkan penyakit.
Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.
Ya allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai serta alim dan beramal.
Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadith dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam." Amin...