Wednesday, December 05, 2012

Your 2-month-old's development


The first real smiles

This month all your efforts will be rewarded with beaming, toothless baby smiles. The first genuine smiles are certainly among parenting's most heartwarming milestones. In a sense it's payback time. You've been diaper changingfeedingbathing, kissing and cuddling without much response from your little bundle of joy. But one day, it happens: Your baby smiles, and you're certain he wasn't just passing wind. This will probably delight you, even if you've just had your worst night yet. 

For Rob, that first smile from his six-week-old daughter Holly brought tears to his eyes. "It was a lousy day at work," he recalls. "I was sleep-deprived and the traffic that day was terrible. When I finally got home and my wife handed me the baby, who looked straight at me and smiled this gorgeous all-gums grin, I remember thinking, 'She knows me' -- and nothing else mattered." 
(Meanwhile, tell us when your baby smiled for the first time and see what others have to say!) 

A growing preference for complex designs

By two months of age, a baby begins to move beyond his early preferences for two-colour objects toward more detailed and complicated designs, colours and shapes. Let your baby look at and touch a wider variety of objects now -- good choices include plastic toys and soft balls. 

Sleeping for longer chunks of time

If your baby is sleeping through the night now you're one of the lucky few. Most babies will still want a middle-of-the-night feed at two months, or even a couple of feeds. But the good news is, he should be sleeping for longer stretches and staying awake for longer periods of time. Most two-month-olds have two to four long sleep periods. 

Movements less jerky

He will now be coordinating his movements better. You'll notice that the jerky arm and leg movements of his newborn days have given way to smoother, more circular motions. Your two-month-old is also able to grab objects voluntarily now, though letting go comes later. In the early days grabbing was mostly involuntary and instinctive. 
[LINK]

Monday, November 05, 2012

Your 1-month-old's development


Holding her head up

Your baby's neck muscles are getting stronger, which allows her to hold up her head for short periods. She can also hold it up for a few moments while lying on her stomach and may even be able to turn it from side to side. She may be able to hold it up when she's in a car seat or front or back carrier, especially if she has lots of support and you use special baby headrests designed to help her in those situations. 

Exploring extremities

At birth, your baby had no idea her arms and legs were attached to her. That's all changing now as she starts exploring her body. The parts she'll discover first are her hands and feet. You can encourage her interest in them by holding her arms above her head and asking 'How big's the baby?' or by reciting 'This Little Piggy' and counting her toes. 

Learning to soothe herself

Babies love to suck. They need to suck. In fact, you may have discovered that a pacifier works wonders in helping your baby calm herself. And when her pacifier's not around, she may even be able to find her thumb or fingers to suck. 

Look who's babytalking now

Your one-month-old may gurgle, coo, grunt and hum to express her feelings now. Be sure to coo and gurgle back, and talk to her face to face. A few babies may also begin early squeals and laughter. If you have things to do, she'll still enjoy hearing your voice from across the room. She'll hold your gaze for ever-longer periods now. 

Even though your baby has been able to recognise you since she was a few days old, by the end of this month she may be able to show it. About half of all babies this age begin to exhibit an obvious recognition of their parents: they react differently to mak and ayah than they do to strangers. Your baby may quiet down and make eye contact with you; some babies at this age are able to smile when they see their parents. 

Baby listens and enjoys music

Now that your baby is awake for longer periods during the day, you can use these times to stimulate her sensory development. Try singing nursery rhymes or playing music to her. The sound of wind chimes or a ticking clock will also amuse your baby. The more varied the offerings, the richer the impact. Inevitably, you'll see your child react more pleasurably to one selection over another as she begins to develop preferences. 

Eyes can track objects now

Having learned to focus with both eyes, your baby can now track a moving object, something she may have been able to do for brief periods since birth. A simple rattle passed in front of her face will often transfix her. Or you can play eyes-to-eyes by moving very close to her face and slowly nodding your head from side to side; often her eyes will lock onto yours. 

The shops are packed with developmental toys, but you'll do just as well with everyday household objects. Pass shiny foil or a bright plastic ladle from side to side in front of her. Then try moving it up and down. This should attract your baby's attention, but she probably won't be able to smoothly follow vertical motion for about three months. 

fb Lil Prince & Mom Store

Tuesday, August 28, 2012

Kehamilan Trimester Ketiga


Trimester ketiga

Pregnancy di bahagikan kepada 3 bahagian. Jumlah keseluruhan minggu mengandung di kira sebagai 40 minggu bermula drp tarikh terakhir period. Jadi,

1. Trimester pertama bermula drp minggu 5 hingga minggu ke 12. 
2. Trimester kedua minggu 13 hingga ke minggu 26.
3. Trimester ketiga minggu ke 27 hingga ke minggu 40.


Monday, August 20, 2012

19th month



Your 19-month-old's development

A more adult view of the world

At around 19 months, your toddler will begin to understand when things don't conform to grown-up ideas. She'll laugh at something that's obviously wrong -- like calling a giraffe a zebra or calling a brother a sister. She'll also recognise when something isn't how it should be, like a stuffed bear with an eye missing or a new stain on the carpet. 

Growing vocabulary

Although you're probably still understanding less than half of what your toddler says, she's beginning to understand most of the words you use around her. She's also having a vocabulary spurt and putting together pairs of words, like "Me go" or "You put." 

Bossiness and negotiation

To reduce power struggles as your toddler strives for independence, make sure you treat her the way you'd like to be treated. Try compromise instead of commands. Instead of "you can't go outside now," you might say, "we can read a book now and go outside later." Instead of "you must pick up the blocks before dinner," you could make it into a game: "I'll pick up the puzzle pieces while you pick up the blocks." 

Socialising

Your toddler will get all the stimulation she needs from unstructured play, so you can steer clear of formal lessons until she's at least three or older. Mother and toddler groups, and playing in friends' houses give her a chance to play near other children, but don't expect children to play with each other at this age. 

Saturday, August 18, 2012

aku tak de kad raya cantik nak bagi kat korang....


tapi dikesempatan ini..
aku nak mengucapkan..


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1433h

pada semua kawan²...
dan MOHON


AMPUN MAAF DZAHIR BATIN


atas semua salah silap kata² aku...
atau segala perbuatan aku..
samaada sedar atau pon tidak..



raya ni jemput lah datang beraya ke rumah aku di Klang



Friday, August 03, 2012

di paksa minum di bln ramadhan :: boleh ke??!

03.08.2012
saLam~
14 ramadhan....



Hari ni pagi² lg aku dah disuruh minum, of coz ar puasa aku batal kn...huhu :(

Tapi ko terpaksa terima jugak la kan, sebab itu tuk kebaikan ko ngn baby jugak....
Air ape yg aku kne minum??

Air gula laa...huhu untuk pe sebenarnya air gula tu??

Setahu aku la kn air tuu untuk detect ko de masalah diabetes ke tak!! Sebabnya walaupun family ko x de penyakit keturunan nih tapi disebabkn ko dah pregnent....risiko tu tetap ade.....dengan kate lain ko akan menderita (diabetes semasa hamil). Keadaan ini dipanggil sebagai 'gestational diabetes’.

Semasa hamil diabetes akan berlaku kerana paras gula (glucose) ibu melebihi paras normal. Keadaan jangka pendek ini berlaku semasa hamil sahaja dan paras gula tersebut akan kembali ke paras normal selepas bersalin. 4% dari wanita hamil mengalami gejala diabetes ketika hamil dan 70% dari mereka akan pulih dari gejala tersebut.


Bahaya ke kalau kita mengidap gestational diabetes nih??

Jawapan nye :- 

YA!! Antara Kesannya Terhadap Bayi
  1. Kematian kandungan dlm rahim : Berisiko tinggi berlaku kematian bayi dlm kandungan. 
  2. Pembesaran bayi yg berlebihan : Gula dalam darah yg berlebihan menyebabkan bayi menjadi besar (macrosomia) membawa kepada masalah kesukaran untuk bersalin. Bayi yg mempunyai saiz yg melebihi 4 kg akan mendapat risiko kecacatan bahu.
  3. Tekanan darah rendah (hypoglycemia) di kalangan bayi baru lahir : Paras gula dalam darah yang tinggi membuatkan bayi menghasilkan lebih banyak insulin utk mengurangkan paras gula dalam darah semasa dlm rahim. Insulin yang berlebihan menyebabkan hypoglycemia berlaku kepada bayi setelah dilahirkan dan bayi memerlukan penyusuan yg kerap. Dalam kes² tertentu, penyelesaian melalui intravenous (IV) gula diperlukan atau jika tidak bayi akan mengalami kecacatan otak.
  4. Simtom lemah pernafasan : Bayi yg mempunyai ibu yg mengalami diabetes semasa hamil boleh berisiko tinggi untuk mendaptkan kesukaran bernafas dan memerlukan sokongan ventilator.
  5. Bayi pra-matang mudah mendapat demam kuning (jaundice).
  6. Berisiko tinggi untuk menghidap diabetes jenis ke-dua dan kegemukkan (obesity) kemudian hari
Kesan Terhadap Ibu Pula
  1. Wanita yg sedang hamil berisiko tinggi untuk menghidap 'pre-eclampsia' (mempunyai tekanan darah tinggi dan berlebihan protein dlm air kencing).
  2. Seseorang wanita berisiko tinggi utk mendapat jangkitan seperti vaginal moniliasis (jangkitan faraj), jangkitan pada luka yg menyebabkan lambat untuk pulih.
  3. 50% dari wanita hamil boleh menghidap diabetis jenis ke-dua kemudian hari.

Macam mana ko nak tahu ko mengidap gestational diabetes nih??


Huh!! sebab tu laa ko kne minum air gula untuk mengDiagnosis ko mengidap diabetes ni ke tak...sebab kebanyakkan ibu² yang menghidap diabetes semasa hamil ni tidak mempunyai tanda² dan simpton² klu ade pun tidak diketahui puncanya. Okey antara tanda dan simtom² diabetes yang biasa, seperti BMI tinggi sebelum mengandung >25kg/m2, terdapat gula dalam air kencing dan berat badan naik mendadak, tapi sekarang pemeriksaan diabetes semasa hamil menjadi sebahagian drpd rutin pemeriksaan hamil dari 24 minggu ke 28 minggu kehamilan di kebanyakkan klinik. Diagnosis ni di kenali sebagai 'glocose tolerance test (GTT)'.


Macam mana GTT dilakukan??

  1. First ko perlu berpuasa selama 8 jam sebelum melakukan ujian tersebut so mase ni aku x makan laa mase sahur kn..dah hari ni free² aku x bole pose... huhu :(
  2. Pas tu ko akan dapat air minuman yang mengandungi gula sebanyak 75g. [Air yg aku dpt  cuma plain jer air glukose biase x der ler perasa² bagai oren ker anggur ker mcm yg penah aku bace kt blog² mummy lain huhu].
  3. Ujian gula dalam darah akan diperiksa sebelum ko minum air gula pagi tu kul 8 pagi dan selepas 2 jam kul 10 pagi darah ko akan diambil lagi skali kat lengan.
  4. Lepas 2 jam jika paras gula dalam darah ko melebihi 140 mg/dl, maka ko telah di diagnosis sebagai 'gestational diabetes'!!!.
  5. Paras gula dalam darah yang normal berdasarkan sumber dari kriteria diabetes oleh World Health Organization (WHO) ditunjukkan dalam jadual kat bawah ni. 
Puasa
Lepas 2 jam
≤ 7.0 mmol/ l
≤ 7.8 mmol/ l

Macam mana rasa air gula tu sedap ker??


Haha...rasenya macam ko minum air letak gula terlebih ar...huhu depends pada masing² punya tekak kot, aku rase ok jer..sebab pikir macam air ubat kn so telan kerana terpaksa ar...x der laa pulok mase tgh minum separuh jalan tu nk termuntah ke terpitam ke tak plok..klu nk ikutkan manis lagi air kt kdi² mamak tu kot...cuma die x der perase jer huhu.

Keputusan ape yang aku dapat??

Selepas dua kali buat ujian darah tu kan....selepas 2 jam aku dok melepek kt klinik tunggu pukul 10 kan akhirnya name ku di panggil kan dan.... berita yg paling tak besttt aku dengar dan aku tengok sendiri kt mesin test blood tuu mmol/l aku menunjukkan angka 7.9!!! owh my....huhu Okey akhirnya aku di diagnosis sebagai mengidap gestational diabetes!!! walaupun cuma terlebih 0.1 jer dari paras normal tapi diorg sgt strict hokey still cop aku sbg menghidap diabetes tak nak lah nanti pape jadi kat aku ngn baby next time...pas tu tak kan ko nk biar jer wat ta tau kan. So aku redho je laa tak per...Allah sayangkan aku..tak nak aku tanggung banyak dosa... sebab tu bagi aku sakit kn....lepas nie ade banyak laa prosedure kesihatan yg perlu aku tempuhi dan lalui...

credit : metromaternity


Wednesday, July 25, 2012

Baju Raya :: Kaler Ape Tahun Nih??

saLam~
5 ramadhan

semalam kami sefamily g bersoping² cari baju raya kat Jakel...same cam thn lepas jugak, en.hubby sgt selesa membeli baju melayu nya di Jakel. So aku pun dpt gak selai...harhar tp tepakse laa amik satu saiz lagi besar sbb kn bdn ku ber 2½ saiz dgn si bby dlm mummy tummy nih....dah makin membesar....

so ktorg decide soping awl² ramadhan dan soping pada hari biasa...bukan hari cuti wekends or public holiday.... lepas blk keje trus blk umah amik aqiL kat bs siap² then trus g shah alam.... ifftar ktorg pun dekat² area Jakel tu jeks...pas maghrib tunggu Jakel open pintu kul 8.00-8.15pm.... then trus ktorg masuk....

mase tuu cume ade 2-3 fmily jer yg ade termasuk ktorg...dan pekerja² jakel yg sgt ramai dan peramah aku rase....bila dah tak der customer lain ofcos laa ktorg dilayan cam ank raja...hehe tapi mmg klu g Jakel kita akan dilayan baik dan sgt memuaskan bg aku la... bagi org lain tak tau la aku kn....

belik punye belik, pilih punye pilih, en.hby pn dh jumpe bju melayu die yg berkenan di hati...pakej skali ngn butang baju...cume sampin jer die x amek....ok sattle tuk seorg, after this nk cari lark baju tok liL AQil same kaler cam ayah die....

hee, ape yg lucu nya.... pas ktorg request nk cari baju tuk budak yang same kaler trus promoter tu bawak kitorg g tempat baju untuk gugurl... haip...ehehe my aqiL boboy ler..bkn gugurl....hehehe malu promoter tu..kwn² die yg lain pun dok tergelakkan dier....tp mmg ramai yg kte ank ktorg ni gugurl with their 1st impression...ciann aqiL... same mcm ktorg nk cari kasut aqiL hritu bile tyn promoter tu ader tak kasut saiz² aqiL ehehe trus die tunjukkn kasut gugurl yg kaler pink lagi tuu.... haiyakk~

: hye..name saye aqiL Hakeem
ade rupe macam gugurl ker?? ngee
mase pilih² baju tuk aqiL tak ade pulak yg berkenan, tak der kaler same dan saiz die tak ngam...huhu so tinggalkan dlu baju aqiL aku bley laa jait sendiri..cuma bli kain jer tuk die...so pilih laa baju tuk aku pulak...itu pun en.hubby yg pilih die nampak cantik kat mate die...aku just test jer...dan aku rase selesa so sattle laa baju raya tuk aku dan en.hby tahun nie....kaler pun lebih kurang samer jer....

sebelum nak pilih kain ela tuk aqiL ktorg kne bayar dlu baju yg kt tingkat bawah, yg kt tingkat ats punye ader kaunter die sendiri..mase nie laa ktorg dpt sampul raye percume...ehehe barang free mestilaa suker kan....pas tu kene pulak isi borang untuk dapat kan cabutan bertuah...harap² bertuahlah kitorg...ekeke

: free gift from Jakel 
sampai kt tngkt ats trus cr kain tuk buat bju aqiL..so, dpt laa kaler same...utk aqiL baju die 1meter kain jer da cukup sbb bidang kain tuu besar 60" klu tak kne amik 1 1/2 mtr mcm thn lepas....nak jait bju aqiL plak maybe tungu ari sabtu ni, bru mula projek...so sattle la baju² raya tuk ktorg thn nie.... ok mse ni dah pukul 9 lebih...dan org pn semakin ramai yg dtg, mujur ktorg dah sattle, legaa rasanye tak perlu berebut² berhimpit² nk fitting pun senang² ajer....pikir nk blk jer dah. . .so ape kaler baju raya korang thn ni??! hehe..... Tahun ni....baju raya family ktorg kaler. . .

: Biru Turquoise
ehehe ni la kain baju aqiL 1 meter jer... harap² dpt laa jadi sepasang baju raya melayu die nanti... (: 






Wordless Wednesday #11

saLam~ 
5 Ramadhan
PhotoBlog@samPul raYa pErtama

: awal² da pegi soping...dpt la ni~
pas ni nk tebus Aeon punye plok... wee


Tuesday, July 24, 2012

semoga Ramadhan kita lebih indah....salam Ramadhan

24.07.12
saLam~  
4 ramadhan

Alhamdulillah, sudah hampir seminggu kita berpuasa...cepat sungguh mase berlalu tapi tak lambat lagi kan....untuk aku nak ucapkan 
SALAM RAMADHAN untuk semua kawan² blog 
.::liL AQil::.
Menjelang Bulan Suci yang penuh Berkah ini. 
Izinkan saya memohon maaf atas segala tindakan, 
Tutur kata baik sengaja ataupun tidak sengaja. 
Dan semoga amal ibadah kita di Bulan Suci ini diterima. 
Amin..... 

: insyaAllah thn ni akan ader lagi home made
baju raya untuk aqiL~
baju yang nie dah senteng lah ibu~
Ramadhan tahun lepas liL AQil dah 6 bulan...
dapat juga puasa penuh walaupun AQil fully breastfeed...[alhamdulillah]
Ramadhan tahun ni...
aku berpeluang merasai nikmat sebagai seorang ibu...
yang mengandung dan still menyusukan AQil lagi...
berpuasa bertiga ½ bersama suami dan anak si Aqil Hakeem dan 
Baby yg dah 7bln dlm mummy tummy...
keluargaku akan bertambah lagi...[syukur alhamdulillah]
atas kurniaan rezekiMu Ya Allah


Thursday, July 19, 2012

18th month

Your 18-month-old's development

On the move
Your 18-month-old is becoming a proficient walker. He may motor up stairs with help and likes to climb all over your furniture. He'll try to kick a ball, though he won't always be successful. He probably likes to dance if you play music, and will push and turn buttons and knobs if they're in reach. 

Is he ready for toilet training?
Before a child can learn to use a potty, he must develop the sensory awareness that allows him to hold in his urine or bowel movements. Most toddlers don't learn this until they are at least 18 months old. You'll have much better success if you wait until your child is showing all the signs of readiness before you start potty training. 

Developing memory and imagination
Somewhere between 18 months and 24 months your toddler will begin to show that he can think about things that aren't present. For example, he'll no longer be confused if you hide an object while he watches and then move it to another spot when he's looking away. After he discovers it's not where he thought it was, he'll keep searching. 

Comfort objects and habits
For a toddler, a favourite stuffed toy is a great source of comfort. He might also have some habits that soothe him -- like twirling his hair, rocking or sucking his thumb. Most children naturally outgrow these things by the time they're four, so there's no need to intervene now. 

Discipline
If you reward good behaviour and do not reward bad behaviour, your child will quickly learn right from wrong. You could try to model the behaviour you hope to foster in your children, because they will learn by copying you. If you make a rule, like never allowing your child to leave the garden without an adult, then stick to it, and never let him risk it. He will soon remember that it is taboo. 

Immunisation update
At 18 months, your toddler will be offered a booster vaccine for diphtheria, tetanus, pertussis (whooping cough), polio and Haemophilus influenzae type b (Hib). If you live in Sarawak, your toddler will also be due for another JE shot. You can find out about them on Immunisations page. [LINK]

Saturday, June 30, 2012

Kehamilan Trimester Kedua

Trimester kedua

Pregnancy di bahagikan kepada 3 bahagian. Jumlah keseluruhan minggu mengandung di kira sebagai 40 minggu bermula drp tarikh terakhir period. Jadi,

1. Trimester pertama bermula drp minggu 5 hingga minggu ke 12. 
2. Trimester kedua minggu 13 hingga ke minggu 26.
3. Trimester ketiga minggu ke 27 hingga ke minggu 40.





Monday, June 18, 2012

17th month


Your 17-month-old's development
: my 17th mth liL AQil 


: Semenjak ni liL AQil dah tido kat katil die sendiri (: rasenya dia lagi suker dan yg paling penting lagi puas die tido...*termasuk ibunye juge suke³!!!* sebab ruang yg banyak dan besar disediakan tuk dier...ehehe walaupun katil single die seblh katil queen aku jer *aqil tido sgt lasak ok* tak brani plak nk letak jauh ^_^ lg pun kadang² jer die bangun mlm berjalan kt aku sambil mata tutup tapi cakap nk nenen..ahaha klu tak die g kt ayah die nak susu-klu tak die mintak susu pagi² dah nak subuh...the rest sepanjang mlm die tido shj...*beshhkan*


Milestones 

At 17 months, most toddlers have mastered a handful of words, and some might even be combining words. Your toddler might also be able to take off her dress by herself or pretend to feed her doll. Some children this age are learning to brush their teeth with help. 

Categorises objects 

Your toddler will begin to recognise how toys and other objects are similar and how they are different. As she plays, you'll find that she likes to sort them into piles by colour, shape, and type. 

Modelling manners 

If "no" hasn't already become her favourite word, your child will begin using it with a vengeance about now. It's probably a good time to work on manners. Demonstrate the type of consideration you want your toddler to develop. Say please if you want her to do things, and thank her when she does. It is a good idea to try to convey the basic principle of the importance of showing respect. "Please" and "thank you" are not meant to be parrot fashion responses; they should show concern and involvement. 

Friday, June 08, 2012

updet pantas

saLam~
Sekarang aku kt opis mununggu mase nak blk je nie lg sengah jam huhu....dah berlama² upenye aku tak mengupdet blog ni...huhu bukan salahku...tetapi Aura malas telah menjelma...muahahaha, bkn ade org kisah pn kn....huhu~ si baby kecik pun dah masuk 6bln si abg aqiL plak dh masuk 17bln dh makin cedik dan makin² bijak pandainye.....  


Monday, May 28, 2012

BAHASA BAYI | PENTING UNTUK IBU BAPA

: Neh²
Bayi juga sama seperti orang dewasa.menggunakan bahasa tertentu untuk memberitahu sesuatu.Bayi tidak pandai bercakap,jadi bayi akan guna isyarat tertentu untuk katakan sesuatu.

Apabila bayi menangis, ibu akan segera menyusukan bayi tersebut dengan merasakan bayi itu lapar.Tapi sedarkah mereka bahawa bayi menangis bukan kerana lapar sahaja,mungkin kerana bayi sakit perut, dan mungkin juga kerana bayi terlihat 'sesuatu'.

Dalam rancangan Oprah Winfrey Show, terdapat 5 perkataan yang sering digunakan oleh bayi untuk meminta sesuatu.
  1. Neh - "Saya lapar"
  2. Owh - "Saya mengantuk "
  3. Heh - "Saya tak selesa "
  4. Eair - "Saya sukar bernafas"
  5. Eh - "Saya nak kentut"


Bayi juga punya perasaan.Apabila mereka meminta sesuatu, kita salah memberi tafsiran, bayi akan menangis lebih kuat kerana mereka marah dan sedih.

Adakah anda tahu kenapa bayi menangis?

Monday, May 21, 2012

MEMILIH BARANG MAINAN UNTUK BAYI

: Mainan yang sesuai untuk anak keciL
Mainan merupakan elemen penting dalam meningkatkan minda dan fizikal bayi. Di pasaran kini terdapat banyak jenis mainan yang sangat sesuai untuk bayi. Namun begitu, terdapat kesilapan yang dilakukan oleh ibu bapa dalam memilih mainan untuk bayi.

1) pastikan mainan adalah besar daripada mulut bayi

Bayi yang baru belajar tentang alam sekelilingnya lebih cenderung untuk memasukkan objek yang dijumpai ke dalam mulut. Jika mainan itu kecil, bayi mudah untuk menelan mainan tersebut dan menyebabkan bayi tercekik. Jadi, pilihlah mainan yang bersaiz agak besar daripada mulut baby.

2) belilah barangan yang berkualiti tinggi dan tidak mengandungi bahan kimia berbahaya

Seperti yang saya katakan tadi, bayi suka memasukkan objek ke dalam mulut. Elakkan daripada membeli mainan dari Negara China. memanglah harganya murah tetapi tidak berkualiti tinggi dan yang paling penting ada yang mengandungi toksik yang sangat berbahaya terutamanya kepada baby.

3) lihat label umur pada mainan tersebut

Biasanya, mainan yang berkualiti akan mengesyorkan usia berapa yang sesuai untuk bermain dengan mainan tersebut. sesuaikan dengan anak anda. Jangan pula mainan untuk kanak-kanak kita berikan kepada bayi. mungkin tidak sesuai.

4) belilah mainan yang merangsang minda bayi

Kebanyakan mainan di pasaran hanyalah sekadar mainan dan bukannya untuk meningkatkan minda bayi. memanglah bayi itu masih kecil, tapi waktu sebeginilah yang paling sesuai untuk mendidik mereka. Mainan yang dapat meningkatkan ketajaman minda bayi adalah sangat bagus.

Yang paling penting, walaupon kita sudah membeli mainan yang bagus dan berkualiti, jagalah baby kita yang sedang bermain terutama yang sudah boleh merangkak. Keselamatan mereka adalah yang utama.

sumber dari : busuk

Sunday, May 20, 2012

16th month



Your 16-month-old's development
: bila anak ibu dah 16 bulan...weee~ selain dh pandai wat perangai Tantrumsnya (saborrr je laa ibu) the rest tgk pic nih :-

1. : mase kecik² x mo naik
tetiba nk dpt adik nih
suke plak naek wallker
aqiL²
2. : dah pandai cicah sendiri
dah...alalala~
3. : nie yg paling beshh
rajin² tolong ibu
yer abg aqiL

Games toddlers play 

At 16 months, your toddler may like scribbling, enjoys helping you around the house, and may be able to put his finger to his lips and say "shhhh." He also likes peekaboo, stacking blocks, and playing body part games like "Where's baby's nose?" He's probably willing to co-operate with dressing and, about this time, he'll begin to take an interest in going up and down stairs -- though he may not navigate them alone for a few more months. 

The challenge of mastery; feelings of powerlessness 

Your 16-month-old still isn't that good at accomplishing the tasks he takes on. He misjudges the depth of a stair or gets his feet tangled when he tries to climb up into your lap. Building basic human skills is a frustrating business, and your toddler is struggling to feel in control.

Tantrums are natural 

Sometimes your toddler's feelings will overwhelm him, and he'll have a tantrum. It's impossible for him to stop the rush of tears and anger in the middle. Remember, he only has one way to let off steam. Unlike you, he can't channel it into something else like a workout at the gym. So during a tantrum, be patient, available, and willing to offer comfort or leave him alone, whatever he needs. 

Reading with your child 

If you've been reading to your child since infancy, sharing a story together can be a calming experience. Let him choose the book -- even one you've read a million times. Together you can point out and name animals, objects, and colours. 



Monday, May 14, 2012

TEKNIK TEPUK BANTU MASALAH BAYI BERKAHAK



BATUK dan selesema adalah dua masalah yang boleh dikatakan pasti berlaku pada setiap bayi. Tidak kira musim sejuk atau panas, simptom tersebut boleh menjadi kronik kepada kesihatan bayi kerana kesukaran mereka untuk mengeluarkan kahak dan hingus boleh menjadi punca penyakit seperti bronkitis atau brochospasm.

Saat masalah tersebut berlaku pada bayi, pasti ibu bapa akan berasa gusar kerana bayi belum mempunyai kepandaian untuk mengeluarkan kahak mahupun menghembus hingus mereka sendiri.
Sebab itulah ada ibu atau bapa yang prihatin sanggup menyedut hingus pada hidung bayi mereka kerana khuatir keadaan tersebut akan membuatkan bayi tidak selesa untuk bernafas.
Syabas kepada ibu bapa yang sanggup melakukan yang terbaik demi kesihatan anak mereka, tapi alangkah lebih bagusnya jika mereka mengetahui tentang teknik fisioterapi yang terbukti boleh memberikan bayi lebih kelegaan daripada masalah batuk dan selesema yang dihadapi.

Pakar Fisioterapi dari Pusat Perubatan Pakar Alpha, Siti Farah Aini Jamaludin berkata, bayi di bawah usia dua tahun memang kerap mengalami bronchospasm iaitu bengkak dan pengecutan dalam paru-paru.
"Simptom penyakit ini seperti batuk, demam, selesema dan sesak nafas. Penyakit ini boleh juga dialami oleh orang dewasa tapi lebih bermasalah jika ia menyerang bayi kerana mereka tidak berupaya mengeluarkan kahak sendiri," ujarnya ketika ditemui di klinik fisioterapinya di Pusat Perubatan Pakar Alpha, Kota Damansara, Selangor, baru-baru ini.
Pengalaman

Friday, May 11, 2012

Updet pantas


Disebabkan malas nk kluo kn, lesen pun dh mati....kte mintak die anta je la yer (:

Berat Badan Turun Mendadak Ketika Hamil

09.05.12

saLam~
semalam adalah routine ku untuk setiap bulan minggu ke-17 preggy nii~ walaupun dah sampai awal sebelum kul 8 pun still aku dapat turn yg ke-10 huhu :( So, check up bulanan spt biasa laa ukur berat, check urine, check hb darah, check tekanan darah, mulanya sumenya ok² jer tp bila sampai nurse tu check upenye berat aku turun 4.2kg dlm mase sbln??!! hu3x :(  aku pun x prasan turun berkilo-kilo hokey dari 45.3kg drop to 41.1kg?!!... mujur time tu mmg aku kne duk refer Dr. pasal scan yg awal² tue tarikh EDD aku ngn kat scan punye tarikh beza banyak.....hoho so mase refer dr. tu die tanya laa macam² ader muntah ke?? tak selera makan ker?? alahan teruk ker?? semuanye tak kan aku penah citer pasal trimester pertama [Post]..... 

kalau sekarang ni punya makan berselera², muntah dah x der dah....alahan pun x der jugak tapi disebabkan brt sblm preggy aku bese² cuma 38~39kg jer so dr.tu konsider okey kot....sbb walaupun berat aku turun but tekanan darah aku ok jer 110/60, hb pun 13.5 k, kaki pun x der bengkak² So, Dr. pesan he3x ni paling besh quote "kamu bule makan lah ape kamu suke ayam ke, daging ke, ikan ke, telur ke, apapelah janji kurangkan yg bergoreng²ngan sbb makanan bergoreng nih mmg bole tambahkan berat but x der khasiat" ngeh2x so x yah lah aku risau pasal makan kan3x sblm nie pun aku makan ikut sedap ank tekak aku jer, x der nye pantang² pn, janji sihat udah....next 2 weeks kne lah aku g check berat blk...naik ker turun ker x tau la lg.... Mujur aku kluar awal g check up kn... walaupun turn aku No.ke-10 still semuanya sattle dlm kul 9 jugak!!ok lah bagi aku x der lah lambat sangat....hee sbb lepas tu bole la aku g soping moping~ since mood soping pun dah datang...hahaha kebetulan der pulak Jcard day kt aeon bkt tinggi klg JOMM!!! kite terjah~

: Klinik Desa Sementa @ 0730 am

Wednesday, May 09, 2012

Wordless Wednesday #10

: satu untuk ayah

: satu untuk ibu
p/s : aqiL punyerr??!! banyak dah~ len kali erk pulak hi3x

dapurKu bErasap tingkapKu berwAp

06.05.12

saLam~ 

disebabkan hari ni ayah aqiL der keje..so..pepagi kenalah bawak kitorg g bekpes okey hikhikhik (:

: sebelum makan order dulu...

: Yg ini menaikkan selera ku sebab ader munge kat atas meja....
hee tapi last2 kebawah jugak munge tuu sbb mnyemak jer..
: mase nih besthh jer nengok die makan,
 tapi kejap ajer dh takmo,
 sebab die nampok plok playland kt luar tuh
lagipun dah tak saba2 nak merayap  

okey tuk tengari tue disebabkn en.hb x der so aku wat laa lauk telur mata kebao masak kicap jer... plus sayur goreng tuk aqil ley makan skali t...


: telur mata kabao ku

: sayo aku ade plus isi ayam tuk si kecik tuu


tengoklah aksi liL AQil pabila berdikari sendiri huhuhu ): ibu redho jer laa








p/s : n3 ni tertangguh lah puler huhu

Monday, May 07, 2012

Tips Kasih Sayang - antara Anak dan Bayi Baru


Persediaan Ibu bapa buat abang dan kakak untuk menerima BAYI BARU:
  •  Sebelum bayi baru dilahirkan, bantu mereka memahami ~rupa dan keadaan bayi baru adalah sama seperti kelahiran mereka dulu, suka tidur dan menangis serta perlu lebih masa untuk menyesuaikan diri.
  • Ceritakan pada mereka bagaimana anda menjaga bayi kecil yang memerlukan perhatian.
  • Membincangkan perkara-perkara yang boleh mereka lakukan untuk membantu bayi kecil iaitu bercakap, menyanyi, mengambil pampers atau kain lap dan botol air untuk si ibu.
  • Ambil peluang dengan menunjukkan mereka ketika menyusukan bayi kecil
  • Jika anak anda telah bercerai susu atau tidak pernah menyusu dari anda, terangkan pada mereka bahawa susu ini untuk bayi dan cara bayi makan dan kenyang serta ia membantu bayi menenangkan dirinya ketika sedih atau takut. Tunjukkan gambar yang bersesuaian agar anak mudah faham.




Adakah penyusuan susu ibu kepada bayi perlu DISOROKKAN?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnuff~

Doa untuk anak-anak ibu AQIL HAKEEM, ARIQ ARYAN

"Ya Allah , jadikanlah Nama AQIL HAKEEM dan ARIQ ARYAN ini berkat baginya, dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang engkau redhai menjadi cita-citanya. Menuntut ilmuMu menjadi perjuangannya dan akhirilah hidupnya dengan amalan soleh. Ya Allah, panjangkanlah umurnya dalam ketaatan kepada Engkau dan kepada RasulMu. Jadikanlah badannya dalam keadaan sihat afiat serta sejahtera. Ya Allah, jadikanlah dia pemimpin di waktu besarnya dan tetapkanlah imannya seperti iman para Nabi-NabiMu hingga ke hari kiamat. Ya Allah berilah rezeki yang halal lagi baik. Dan dekatkanlah dia dengan perkara-perkara yang baik dan jauhkanlah dia dari perkara-perkara yang buruk lagi jahat dengan kemurahanMu wahai Yang Maha Pemurah lagi Mengasihani." Amin...

Doa untuk anak ibu dalam perut BABY

"Ya Allah, periharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan, tiada penyembuhan lain selain daripada penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meniggalkan penyakit.
Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.
Ya allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai serta alim dan beramal.
Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadith dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam." Amin...