Wednesday, December 21, 2011

LOVE ALLAH


♥ ALLAH boleh DI AKSES di mana-mana kawasan...


♥ LIPUTAN terbaik d seluruh DUNIA...

♥ FREE of CHARGE...

♥ ALLAH tak ada TWITTER, tapi kita kena 'FOLLOW', No PIN BLACBERRY 24434...

♥ ALLAH tiada FACEBOOK,tetapi sila baca status di page AL-QURAN...

♥ Makin kerap dihubungi, makin tinggi kREDIT PERCUMA dan MATA GANJARAN (PAHALA) ^_^



















note : info dan msg berguna utk peringatan diri sendiri dan keluarga <--thanks kezen

Wordless Wednesday #6 sunyi

December 21, 2011 
Ok hari ni kat office x dew org, mmg sunyi yang amat, bkn x biase tngl sndri. Tapi mengenangkan esok pn tngl sorg2 haishh lg la sadis hu3x makan pun x de selera..


: kevuringan :(






; sambil layan wooden puzzle
posted from Bloggeroid

Thursday, December 15, 2011

Little Prince Milestone

saLam~

Pejam ceLik pEjam ceLik alhamdulillah my liL AQil Hakeem dah berusia 11 bln semalam on december 14, 2011
Tinggal sebulan je lagi nak mencapai usia 1 tahun ohhh gojes AQil ensem turn ONE!. 
Banyak benda dah aqil boleh buat sendiri tahap berdikarinya kian meningkat – jelas apabila melihat dia berdiri, membongkok dan mencangkung, dah pandai berjalan dgn laju pun macam berlari pulak. 
Pada waktu makan, dia dah boleh memegang cawan dan minum sendiri (walaupun banyak yang keluar dari yang masuk mulut kan....) at least dia  boleh menyuap dan menghabiskan makanannya dengan sendiri. 
Tapi lepas tue mula laa nak campak² pingan cawan sume kt bawah hihihi. . . tak pun saja jatuh kan ke bawah pas tu bg tau dah jatuh pandai wat muka suruh kitaorg *ibu ayah* ambilkan plak tu.... pandai²



11th month

Your 11-month-old's development




Growing physical independence 

Now that she's only one month shy of her first birthday, your baby is no longer that helpless infant who couldn't do anything without you. She still needs plenty of care and support, but her growing independence -- evident in her standing, stooping and squatting -- is becoming apparent. She may walk while gripping your hand, and she'll hold out her arm or leg to help you dress her. At mealtimes, she may be able to grip a cup and drink from it independently (though some children may not do this for a few more months) and hand-feed herself an entire meal. 

baju baby atas rak

saLam~

ok saje nak apdet liL AQil da di tag oleh mama rayyan untuk join contest ni > Baby Cute Contest! nanti kite updet pic cute AQil ye.... hihi

thx mama rayyan



Saturday, December 03, 2011

10 Tanda-Tanda Anak Anda Bijak

Setiap ibu bapa akan berbangga jika dianugerahkan anak yang bijak, lebih-lebih lagi genius.  Walaupun demikian, di mata ibu bapa, semua anak-anak mereka adalah  bijak. Biar pun bukan semua anak dianugerahkan bakat untuk menjadi  seorang yang Genius, namun masih terdapat beberapa panduan untuk mengukur sejauh mana bijaknya anak-anak anda.



10 tanda-tanda yang menunjukkan anak anda itu seorang yang bijak :- 

Thursday, November 24, 2011

new.home.new.life

new.home.new.life


tahun baru.buku baru.
InsyaAllah tahun baru Awal Muharram ni
kami sekEluarga akan berpindah ke rumah baru
untuk hidup bErdikari 
susah dan sEnang sEndiri
walaupun bukan milik kami
tapi hidup sEndiri 
pEngalaman yang dicari

Tuesday, November 22, 2011

10th month

Your 10-month-old's development




Becoming more mobile 
By the time they're 10 months old, babies are usually able to crawl well on their hands and knees, with their limbs straight and their trunk parallel to the floor. Many babies start trying to crawl before 10 months but master the skill only now. At this age, your baby can also sit confidently and may even walk while holding onto furniture, possibly letting go momentarily and standing without support. 

Thursday, November 17, 2011

HAPPY BIRTHDAY SAYANG :)

17.11.1981 - 17.11.2011

HAPPY BIRTHDAY yang ke 30 tahun SAYANG :)

today is your SPECIAL DAY
hope you get...
what you wish...
HAPPY BIRTHDAY 

dEngan bErtambahnya umur
bErtambah pula kEbahagianmu
dEmikian juga cintaku padamu 











from,
truly.deEply.lovEs.you
wifey



Saturday, November 12, 2011

aqil 1st beach test drive

saLam~


7.11.11
aqIL 1st bEach tEst drivE okEy
=(^_^)=



Ini 1st time nak kenalkan aqiL ngan beach on his 9month++ ...hehehe his first impression pasir pantai itu sangat geli okey..huhu sampai x nak jejak kaki die kt pasir<---- tapi lepas ibu dh masukkan dalam air laut tuu baru laa muka dia sangat excited n suka sangat dengan air~ dan yang paling best aqiL ok-Ok jer mandi pantai x der pun demam² or wat els pas balik tuu<--- syukur sangat yang penting aqiL dah tahu yang air laut itu masin!!


Friday, November 11, 2011

UPDATE!!! Contest Anakku Berfotogenik


As'salamualaikum!!
Hii dear all!!
Jom join contest ni nak?!!
Syarat2 ada DISINI..


Sy pertaruhkan picca aqIL gEnik yang bawah ni..
Taraaaaaaaaaa!!!!


Nama Anak : Aqil Hakeem bin Mohd Faizal
Nama Ibu : Elliza Nasri
D.O.B Anak : 14.1.2011
Umur : 9 month

Ibu nak tag mereka ini..

11.11.11 
ooOO contEst niE da tamat tempoh okEy CANTIK nyE tarikh niE



BERJALAN

Detik penting dalam perkembangan bayi: Berjalan
^_* up.UP.uP aqIL hEnsom banyak awEk tengok niEE~
hehEhe bErjalan my liL Prince dah start langkah pErtama nya kEtika bErusia 9 bulan 3 minggu =(^_^)=

Berjalan 

Belajar berjalan adalah langkah yang besar ke arah berdikari, ianya salah satu perkembangan yang paling penting dalam hidup anak anda. Apabila dia beralih dari berdiri tersandar pada perabot ke berjalan terhuyung-hayang menuju tangan terbuka anda sehingga ke berlari, dan melompat dengan penuh keyakinan, dia sudah meninggalkan zaman bayinya. 

Friday, November 04, 2011

9th month


Your 9-month-old's development


aqIL hakEEm pada usia 9bulan 3minggu dah pandai b'jalan walaupun paling banyak 3 tapak hmm :o) gud job son ibu bangga dgn kamu selalu!!! dan yang PALING ibu SUKA aqIL hEnsom masih minum susu ibu lagi  *BREASTFEED* yey!!!!

Almost walking 

Your baby is getting closer and closer to full-fledged walking. At this age she can probably crawl up stairs and cruise (moving around upright while holding onto furniture). A few nine-month-olds may even take a few steps -- with support. Your baby is also learning how to bend her knees and how to sit after standing (which is harder to master than you might think!). 

Wednesday, October 19, 2011

Wordless Wednesday #5 1st YEAR

ini untuk Airis hari ulang tahun pertamanya :o)
Selamat Hari Lahir ke 365 Hari
NUR AIRIS QISTINA



from aqIL-moksu-poksu :o)
airis dah de bucuk baru....


Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday #4

aqIL hENsOm and ibU taNTik @ K-ep-C
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
v

aqIL mmg hEnsom but ibU-nya? *PERASAN*. heee3x >_<


Published with Blogger-droid v1.7.4

RENUNGAN BERSAMA!!!



✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. 

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati. 

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi. 

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih. 

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak. 

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka. 

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat. 

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan. 

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun. 

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga. 

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah: 

ⅰ- Pemimpin yang adil. 

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah. 

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid. 

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah. 

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah". 

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai). 

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah. 


✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan. 

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda. 

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi. 

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat. 

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana. 

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin. 

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan. 

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah. 

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin. 

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa. 

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab. 

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang. 

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana. 

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat. 

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat : 

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab. 

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab. 

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka. 

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.) 

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain. 

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya. 

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya. 

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka. 


Rujukan: 
Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- 
Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.




☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW:
❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞
Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Tuesday, October 11, 2011

QR DROID

saLam~

rase pelik plak lepas tukar template Dynamic View baru nih...huhu x tak kisah lar layannz... tetiba nak try lak wat CODE sendiri yang baru 1st time try test td ekeke ini ler jadi nya

.
.
.
.
v

code yg trus link ke blog yag x brape nak besh ni kan.....ngee yg penting aqIL handsome.. hehe *x de kene mengena*



Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, October 08, 2011

BABY PUN PANDAI WAT WIKANG!!!

saLam~

aqIL dah tdo so bole ler ibu nya berblog bagai...ngee.  Sebenarnya aqIL baru 1st time test drive krete tolak kazen die kak Airis ni Ok bru nak masuk 9 bln dah pandai tolak sendiri K *bangga ibu*. JOM layan video cutE dak tecit nih wat lawOkk =(^_^)= hehe


mase nie aqIL baru nak start blaja2 menolak lambat sket strarting nya. sampai ke tepi2 dinding die sapu saya budak baru belajar tak pandai kawal lagi laa ibu~~tapi

Wednesday, October 05, 2011

Wordless Wednesday #3

Bapak borEk, Anak rintEk

Pikiran lelaki sume same Jew. . . huh¿ ;o)

Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, September 30, 2011

UPDATE!! AQil join Johnson's baby of the year 2011?

saLam~
dah lame plok post ni duk kepam lam draft....huk3x sebenarnya ibu AQil gediks masukkan anak ebab *pangilan atuk dia* dia lam Johnson's baby of the year 2011 ekeke :o) saje je suka². xde rasa nk menang pon dlm hati klu bule mau sbb ribu riban participte nya. tp just try the Luck tok AQil klu der rejki AQil ade laa....insyallah doa² kan laa yer :o)


nii pic AQil...6 bulan, 1st time test drive walker pandai plak wat pose..  :o)

Owh Sad...baru cik elle tengok td TOP 20 for that contest tp aqIL HandsomE tak der pun... huhu x per nti kita cube lagik ye shayang muahhmmuah *hug²*

FREE DOODLES


Jom² Lai² 



comel gak klu der gambo² katun nih

korang nak tak?

jom la join :)

tp ader sarat-sarat nyE ye
1. mesti lah follower blog ni.cik tempe kalau suke blog ni like la sekali :)

2.buat satu entri tajuk,"free doodles". *mcm kat atas tue*

3.letak banner kat atas ni dalam entry tu.Dan linkkan terus kat entri ni. *cik tempe*

4.korang bagi ciri-ciri doodle yang korang nak k. mcm i mestilah nk doodles aqIL handsomE weee~

5.tag 3 orang blogger yang lain. kalau lebih pon takpe. tapi make sure die tahu yang dia di tag. 



Tarikh tutup, 30 september 2011, 11.59malam







jommmm la join ramai-ramai :)

Thursday, September 29, 2011

UNDER WEIGHT

saLam~

my ExtrEmely handsomE boy ---> biarla org nak kata ape tapi ibu x kisah aqIL Hakeem mmg awk sangat kacak ngee~

hari nie baru aqIL dpt timbang berat and ukur tinggi die tuk 8bln....Tinggi OK--->BMI ok, but berat hurmmm....dah smpai dkt dgn garisan kuning sumber :WHO stndard dgn kata lain..folow buku rekod kesihatan bayi tu or underweight??mungkinkah aqIL ikut jejak ibunya??hmm mungkin tidak agaknya aqIL banyak main dan lebih lasak skrang kot so...lemak nya terbakar dgn

Thursday, September 22, 2011

pErnah hayati??


DOA 

DUDUK ANTARA 2 SUJUD


Pernah hayati? atau baca terlalu laju sampai tak sempat nak fahami maksudnya?


✔ Rabbighfirlii (Tuhanku, ampuni aku)

✔ Warhamnii (Rahmati aku)

✔ Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)

✔ Warfa’nii (Angkatlah darjatku)

✔ Warzuqnii (Berilah aku rezeki)

✔ Wahdinii (Berilah aku petunjuk)

✔ Wa’Aafinii (Sihatkan aku)

✔ Wa’fuannii (Maafkan aku)


pEringatan kEpada diriku juga - - - > tErima kasih kak pah 

Wednesday, September 21, 2011

Wordless Wednesday #2

: 3Eko dah siap adE banyak Eko lagiK nak Lipat : ~)


Hobby lama br nk apdets Ekekeke :o) *origami warriors*


Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, September 18, 2011

KELAHIRAN SECARA INDUCED

kEnapa inducEd???ehehehe sEbab lil prince pun knE inducEd dulu...baru diE nak kuar. . .  :o) dah post datE 4 hari....




Kebanyakkan dari wanita akan melahirkan secara semula jadi, tetapi segelintir daripanya mungkin memerlukan sedikit pertolongan. Mungkin disebabkan oleh lebih jangka lahir atau mengalami masalah perubatan yang memerlukan mereka melahirkan awal dari yang dijangka. Walauapapun sebabnya, sekiranya anda perlu menjalani ‘induced’ soalan yang kerap ditanya ialah, adakah ia menyakitkan? Apakah yang membezakannya dari kelahiran normal? Apa yang akan digunakan untuk ‘induced labour’ ini?

Kenapa perlu Induced?
Ia dilakukan sekiranya doktor mendapati bayi akan lebih selamat berada diluar rahim daripada didalam rahim. Sebab yang paling utama untuk induce ialah apabila kelahiran sudah melebihi dari jangkaan. Sebab lain pula termasuk darah tinggi, bayi yang terbantut tumbesaran, pendarahan faraj yang tidak diketahui punca, kencing manis dan pecah air ketuban.

Thursday, September 15, 2011

8th month


Your 8-month-old's development


your faith facE


Now that he's eight months old, your baby is probably sitting well without support and may be crawling or moving about by bottom shuffling (scooting around on his posterior using a hand behind him and a foot in front of him to propel himself). He's probably starting to pull himself up to a standing position while holding onto furniture. In fact, if you stand your baby next to the sofa, he'll probably be able to hold himself up, hanging on for dear life and using the furniture for

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday #1

SIAPPP adE perisa Black Pepper lg ok!
SOSEJ ROLE

My lunch yesterday..Hurmm tibe2 rasa lapar lak. Ok hr ni x de lunch.tq
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, September 13, 2011

CYBERJAYA

kEnapa CYBERJAYA?? hee sbb locationnya disitu :o)
Haiyakkk~

MEja Yang bertaburanz.....biking peneng mau relek otak dlu JOMMM Layannnn

Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, September 09, 2011

NASI LEMAK

b3kpEs ku dip4gi hari~
09.09.11-Friday   

Hurmmm yummyumm

Jom ber bekpas bersama nasi lemak, salah satu makanan kegemaran 1malaysia.. :o)

Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, September 08, 2011

PUMP

sesi mengepam waktu lunch :o)

saLam~

08.09.11 Khamis....eheheh murah rezeqi....rezqi aqIL tuk ari ni~ ;)


Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, September 06, 2011

DINIHARI

saLam~

dgn berita sedih Kembali pada pencipta yang maha Esa awal2 pagi lg elle dah dikejutkan mak ingatkan kejutkn tuk bangun sahur..huhu tp tetiba rasa semacam tak sedap hati mak kata dpt msg dari melaka grandfather (we all panggil tok Su) *adik arwah atuk yg bungsu* dah meninggal kat ICU hospital melaka kerana ada nanah di tulang belakang dan pelbagai komplikasi (kencing manis > 0 gula dalam darah etc) Jenazah allayarham akan dikebumikan hari ini bersamaan hari ke-8 Syawal. Sedih hati elle sebab tak dapat nak balik dan hari raya tu pun tak sempat nak melawat Tok Su tu sebab cuti pendek dan baru2 jer tahu dah hampir sebulan juga arwah duk kat hospital tu sebab doc x dapat kepastian macam mana bule ader nanah kat tulang belakang?!! Elle hanya dapat hadiahkan al-Fatihah & al-Ikhlas untuk arwah yang dikasihi....semoga rohnya di cucuri rahmat. Marilah kita sama-sama menghadiahkan al-Fatihah untuk allahyarham.....Terima-kasih semua atas doa anda.   


Jika perkara mati pun belum mampu mengingatkan kita, Berdoalah kepada Allah supaya diberikan hati yang baru, kerana secara lahiriah nya, kita tidak lagi mempunyai hati lagi.


Monday, September 05, 2011

Hari ke-7

santapan lunch ku~mueheheh  thx  to  incik hubby  tlg  dElived kan....
pEacE::lovE::harm0ny


Hari ke-7 raya, 1901 yey, menu lunch pertama selepas lama bercuti...ehehe ;) walaupun mood keje Blom mari...tp keje tetap keje...n xtvt mengepam susu seperti biasa :o)


Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, September 04, 2011

TUMBUH GIGI


Detik penting dalam perkembangan bayi: Pertumbuhan gigi

my liL AQil tumbuh gg pErtamanya sEmasa berumur 7 bulan.....yEy sukE ibu. . . 

X tahu kEnapa, mungkin AQil tEngah tahan sakit GG yE sayangg~ hEhE...siannn anak iBU <3


Pertumbuhan gigi 

Pertumbuhan gigi bukan suatu tahap perkembangan yang dicapai oleh bayi sekaligus. Peralihan dari senyuman bergusi ke sebuah mulut penuh dengan gigi adalah perjalanan yang akan mengambil masa tiga tahun pertama anak anda. 

Perjalanan itu bermula dari dalam rahim lagi. Ketika anda mengandung, kudup gigi bayi anda telah berkembang, ianya asas bagi gigi bayi (juga dikenali sebagai gigi susu). Kudup-kudup itu akan menembusi permukaan gusi di antara usia tiga bulandan 12 bulan. 

Anda biasanya akan melihat gigi pertamanya – tanda yang bayi anda sedang membesar – pada

Friday, August 26, 2011

ANUGERAH TERINDAH

Bayangkan bagaimana boleh kanak-kanak 3 dan 4 tahun lebih melakukan solat 15 rakaat (isyak, tarawih dan witir) hingga habis. Dengan imam yang hafiz quran, walaupun 8 rakaat cuma, panjangnya masa yang diambil membuatkan lutut saya ini rasa bergoyang!  Inikan pula kanak-kanak.

Saya berasa sedih dan gembira bercampur baur kerana anugerah Allah datang pada bulan Ramadhan yang mulia ini melalui anak-anak saya.
Pada mula melakukan solat tarawihnya, Darwish menangis kerana kepenatan berdiri. Saya kasihan melihat dia dan saya katakan padanya untuk berhenti dan kita pulang sahaja ke rumah. Saya berhasrat untuk menyambungnya dirumah sahaja kerana di rumah tentu dia dapat berehat dengan selesa. Namun setiap kali saya berkata begitu dia akan menolak dan akan

Wednesday, August 24, 2011

KAMI BLOGGER PRIHATIN!



segmen nie adalah sokongan kepada kempen
TABUNG KEMANUSIAAN SOMALIA  anjuran ISLAMIC RELIEF MALAYSIA atau IRM .

pada bulan yang mulia marilah kita menyumbang sumbangan walaupon sedikit kepada
penduduk Somalia ini....dan jgk sebagai semangat kita sesama Islam...
jom kita saksikan video n gambar2 ini....







untuk maklumat yang lebih lanjut berkaitan segmen ini,boleh
klik kat header Abg Ben tu....
Jika ada yang berminat untuk menderma , boleh ke laman ini :http://irmblog.org/2011/07/serious-drought-in-somalia-affecting-livelihoods/

p/s: sama-samalah kita menderma Iklas Kerana Allah s.w.t dan juga kerana mereka, saudara seagama..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnuff~

Doa untuk anak-anak ibu AQIL HAKEEM, ARIQ ARYAN

"Ya Allah , jadikanlah Nama AQIL HAKEEM dan ARIQ ARYAN ini berkat baginya, dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang engkau redhai menjadi cita-citanya. Menuntut ilmuMu menjadi perjuangannya dan akhirilah hidupnya dengan amalan soleh. Ya Allah, panjangkanlah umurnya dalam ketaatan kepada Engkau dan kepada RasulMu. Jadikanlah badannya dalam keadaan sihat afiat serta sejahtera. Ya Allah, jadikanlah dia pemimpin di waktu besarnya dan tetapkanlah imannya seperti iman para Nabi-NabiMu hingga ke hari kiamat. Ya Allah berilah rezeki yang halal lagi baik. Dan dekatkanlah dia dengan perkara-perkara yang baik dan jauhkanlah dia dari perkara-perkara yang buruk lagi jahat dengan kemurahanMu wahai Yang Maha Pemurah lagi Mengasihani." Amin...

Doa untuk anak ibu dalam perut BABY

"Ya Allah, periharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan, tiada penyembuhan lain selain daripada penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meniggalkan penyakit.
Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.
Ya allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai serta alim dan beramal.
Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadith dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam." Amin...