Thursday, September 29, 2011

UNDER WEIGHT

saLam~

my ExtrEmely handsomE boy ---> biarla org nak kata ape tapi ibu x kisah aqIL Hakeem mmg awk sangat kacak ngee~

hari nie baru aqIL dpt timbang berat and ukur tinggi die tuk 8bln....Tinggi OK--->BMI ok, but berat hurmmm....dah smpai dkt dgn garisan kuning sumber :WHO stndard dgn kata lain..folow buku rekod kesihatan bayi tu or underweight??mungkinkah aqIL ikut jejak ibunya??hmm mungkin tidak agaknya aqIL banyak main dan lebih lasak skrang kot so...lemak nya terbakar dgn
cepat...huahuahua....Nampaknya semakin rajin lah ibu aqIL sediakan homeMade food tuk aqIL bg memastikan berat aqIL OK, aqIL pun SANGAT suka food dr air tangan ibunya =(^_^)= berbunga2 hati ibu :-) mari kita kongsi cara mEnyediakan food utk aqIL yg die sangat SUKA tue...sampai x sabar2 nak mintak suapkan makanan tuk dia..te-nganga jer mulut die time makan.N lansung x gerak g main selagi dia tak rasa kEnyang...hee

disebabkan lambat so ibu mls nk rotate.hee--->  ini carrot n saderi yg telah siap direbus dan diblander step sebelum nie mcm biasa laa potong kecik2 dan rebus..... ader lagi brokoli yg x sempat disnap, lepas blander sejukkan dlm bekas kiub ais mcm nie, disebabkan ibu adalah seorang yang berkerja sooo kenelah masak/buat skali byak kan....

ini pulak beras yang dah siap diblender halus -----> N ikan bilis disangan dan diblend jugak.... kiranya serunding ikan bilis laa kot...hehehe 

nak jugak letak pict blender yang banyak membantu itu...hehehe N ---> olive oil tue perisa tambahan tuk bubur yg akan aqIL makan nanti...tambahkan 1-2 sudu kecik tuk setiap hidangannya....

So...x der lagi makanan BOTOL2 nie tuk aqIL.....nie pun x byk aqIL mkn masa2 mula nk bg die solid food tue jer pas tue aqIL mkn cereal pas nie x der lagi fast food tuk aqIL OK...ONLY homeMade food yg lg sdp dan berkhasiat tok my liL aqIl handsomE




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnuff~

Doa untuk anak-anak ibu AQIL HAKEEM, ARIQ ARYAN

"Ya Allah , jadikanlah Nama AQIL HAKEEM dan ARIQ ARYAN ini berkat baginya, dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang engkau redhai menjadi cita-citanya. Menuntut ilmuMu menjadi perjuangannya dan akhirilah hidupnya dengan amalan soleh. Ya Allah, panjangkanlah umurnya dalam ketaatan kepada Engkau dan kepada RasulMu. Jadikanlah badannya dalam keadaan sihat afiat serta sejahtera. Ya Allah, jadikanlah dia pemimpin di waktu besarnya dan tetapkanlah imannya seperti iman para Nabi-NabiMu hingga ke hari kiamat. Ya Allah berilah rezeki yang halal lagi baik. Dan dekatkanlah dia dengan perkara-perkara yang baik dan jauhkanlah dia dari perkara-perkara yang buruk lagi jahat dengan kemurahanMu wahai Yang Maha Pemurah lagi Mengasihani." Amin...

Doa untuk anak ibu dalam perut BABY

"Ya Allah, periharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan, tiada penyembuhan lain selain daripada penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meniggalkan penyakit.
Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.
Ya allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai serta alim dan beramal.
Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadith dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam." Amin...