Thursday, December 15, 2011

Little Prince Milestone

saLam~

Pejam ceLik pEjam ceLik alhamdulillah my liL AQil Hakeem dah berusia 11 bln semalam on december 14, 2011
Tinggal sebulan je lagi nak mencapai usia 1 tahun ohhh gojes AQil ensem turn ONE!. 
Banyak benda dah aqil boleh buat sendiri tahap berdikarinya kian meningkat – jelas apabila melihat dia berdiri, membongkok dan mencangkung, dah pandai berjalan dgn laju pun macam berlari pulak. 
Pada waktu makan, dia dah boleh memegang cawan dan minum sendiri (walaupun banyak yang keluar dari yang masuk mulut kan....) at least dia  boleh menyuap dan menghabiskan makanannya dengan sendiri. 
Tapi lepas tue mula laa nak campak² pingan cawan sume kt bawah hihihi. . . tak pun saja jatuh kan ke bawah pas tu bg tau dah jatuh pandai wat muka suruh kitaorg *ibu ayah* ambilkan plak tu.... pandai²







Buku untuk si pembaca kecil
liL AQil ensem dah pandai nak baca buku dia seronok tengok buku dan cuba nak buka buku tu sehelai demi sehelai hihihi suke ibu. Buku kegemaran AQil yang terbaru tajuk Allah make us, sekali jer ibu baca kan tok AQil berulang² kali aqil dok repeat buku tu sampai ibu dok hafal dah..haha b4 this buku yg aqil suka tajuk saya anak dinasour ade mata bule gerak² kat buku tu, dgn buku 100 jenis makanan gambar² kaler².

Emosional
: liL aqiL mErajuk ?!


liL AQil ensem emosional? hurmm tak lah sebenarnya cuma lately ni dia dah pandai merajuk, pantang org lambat sikit layan dia or ambil benda yg dia tgh pegang - dh tarik muke or tunduk kan badan sambil nangis kepala lekat kat lantai huhu sejak menjak hantar die ke nursery ri tu....mungkin nak tarik perhatian lebih kot, maklumlah kt sana kan ramai lg kanak² lain yg sebaya cam dia jgk b'kongsi kasih sayang...
Dan aqiL ni jenis yg mudah berkawan dan pandai nk berkawan dan tak takut dgn org, suka tersenyum even ngn org yg tak kenal pun. bahaye sungguh. Kejadian terbaru tempat kejadian : di dalam kereta di sebuah traffic light menuju pulang ke rumah. Ada sebuah van yg ramai ngan akak² indians dalam tue dok senyum² ok so si AQil ensem nie pun senyum²lah lambai² mrk yg sebelum ni ibu x tau pun diorg dok usha si kecik ni :p hik3x

AQil yang degil
liL AQil ensem bukan lah degil kalau dia mungkin sudah boleh memahami arahan mudah spt tak boleh! atau jangan! atau hepp! tapi saja je dia LAGI buat ape yang kita kate "tak boleh" tuuu. Oh² takkan kte x bule marah die langsung?! Manja sangat tuu, Bule marah tapi jangan lah terlampau banyak sangat kita sebut JANGAN! kat die kang tak pandai EXPLORE laa pulak. 
So *Untuk menegaskan ungkapan tersebut, hanya gunakannya untuk perkara-perkara yang betul-betul merbahaya.* Walaupun pada keesokan harinya, baby tidak akan ingat lagi apa yang kita katakan pada hari ini, namun, bukanlah terlalu awal kite nak menetapkan batasan-batasan dan mula mengajarnya apa yang betul dan apa yang tidak. 
Semua tue kan proses die nak blajar meneroka dan berdikari :p kan3x haiyak aqiL ensem APA! sangat laa yg die tahu pada umo nie...

Bercakap tak terhingga
liL AQil ensem dah pandai bercakap...he3x macam x percaya jer, aqiL dah kuat membebel dan celotehnye sekarang-dah suka follow org cakap tapi don't aspect laa yg die sebut betul² exactly mcm kite cakap kan, cth nye kereta jadi tet-te-ter, burung jadi uu-uuon haha lawok, lori jadi oor-ee, jatuh jadi oo-tou ok lah tue klu kite dengar sungguh² mst bley paham, 
TAPI klu die dh nyayi sing-a-song ahaha mmg laa x paham, Teringat plak sore mase die baby *Ohh! precious time* Gaye die bercakap mmg PANDAI sangat macam nie tet-tit-titt-ti-te-ter Huo<--*SIAP BENTI KEJAP* tet-titt-ti-te-te-ter~ 
OK bunyi nye macam banyak *T* kan tp nk wat cam maner mmg aqiL sebut jelas huruf "T" dan "O" klu tgk mulut comel die tuue!! btul² mcm "O" :p  
liL AQil ensem pun dh pandai mengajuk bunyi perkatan serta infleksi bunyi macam ibu bace I am a boy aqIL pun sebut erh-erh-ae-aeh :p dgn gaye badan die t'enjut² hik3x Dah paham arahan mudah seperti "aqIL tolong ibu ambilkan remote itu" atau "Angkat biskut itu." haha kenape aqIl leh paham REMOTE?! sebab mmg die suka main remote tue, aqiL pun dah pandai borak kt hp kdng² jer laa klu die der mood klu tak bwat muka pelik nape hp tue b'bnyi der org cakap n yg paling best campak hp tu or msuk mulut...haishh, Lastly, yang paling PENTING kalau kite tak nak baby kite pelaT sebut laa perkataan tue btul² bkn sebut ikut perkataan bby mcm aqiL nak makan? bukan aqiL nak mamam! walaupun aqiL paham makan itu mamam, tp tak yah laa kite nak ikut cakap die kan. BAIK kite praktiskan die sebut sebutan yang betul!


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
v

peacEee panjangnyE nota ibu kali nih macam karangan pulok, ahaha tidak kurang dari 350patah perkataan okey!! boring pulak karangan panjang² x der selitkan gambar pun?! hee lain update kite selitkan picca aqiL ensem yeer :p tata~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnuff~

Doa untuk anak-anak ibu AQIL HAKEEM, ARIQ ARYAN

"Ya Allah , jadikanlah Nama AQIL HAKEEM dan ARIQ ARYAN ini berkat baginya, dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang engkau redhai menjadi cita-citanya. Menuntut ilmuMu menjadi perjuangannya dan akhirilah hidupnya dengan amalan soleh. Ya Allah, panjangkanlah umurnya dalam ketaatan kepada Engkau dan kepada RasulMu. Jadikanlah badannya dalam keadaan sihat afiat serta sejahtera. Ya Allah, jadikanlah dia pemimpin di waktu besarnya dan tetapkanlah imannya seperti iman para Nabi-NabiMu hingga ke hari kiamat. Ya Allah berilah rezeki yang halal lagi baik. Dan dekatkanlah dia dengan perkara-perkara yang baik dan jauhkanlah dia dari perkara-perkara yang buruk lagi jahat dengan kemurahanMu wahai Yang Maha Pemurah lagi Mengasihani." Amin...

Doa untuk anak ibu dalam perut BABY

"Ya Allah, periharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan, tiada penyembuhan lain selain daripada penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meniggalkan penyakit.
Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.
Ya allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai serta alim dan beramal.
Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadith dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam." Amin...