Monday, June 18, 2012

17th month


Your 17-month-old's development
: my 17th mth liL AQil 


: Semenjak ni liL AQil dah tido kat katil die sendiri (: rasenya dia lagi suker dan yg paling penting lagi puas die tido...*termasuk ibunye juge suke³!!!* sebab ruang yg banyak dan besar disediakan tuk dier...ehehe walaupun katil single die seblh katil queen aku jer *aqil tido sgt lasak ok* tak brani plak nk letak jauh ^_^ lg pun kadang² jer die bangun mlm berjalan kt aku sambil mata tutup tapi cakap nk nenen..ahaha klu tak die g kt ayah die nak susu-klu tak die mintak susu pagi² dah nak subuh...the rest sepanjang mlm die tido shj...*beshhkan*


Milestones 

At 17 months, most toddlers have mastered a handful of words, and some might even be combining words. Your toddler might also be able to take off her dress by herself or pretend to feed her doll. Some children this age are learning to brush their teeth with help. 

Categorises objects 

Your toddler will begin to recognise how toys and other objects are similar and how they are different. As she plays, you'll find that she likes to sort them into piles by colour, shape, and type. 

Modelling manners 

If "no" hasn't already become her favourite word, your child will begin using it with a vengeance about now. It's probably a good time to work on manners. Demonstrate the type of consideration you want your toddler to develop. Say please if you want her to do things, and thank her when she does. It is a good idea to try to convey the basic principle of the importance of showing respect. "Please" and "thank you" are not meant to be parrot fashion responses; they should show concern and involvement. 

Getting fussy about food 

Toddlers are famously picky eaters, so don't waste your time preparing complicated meals only to have your efforts rejected. Keep cooking simple; most meals can be made into bite-sized toddler delights. Don't get bogged down trying to balance foods at every meal or even every day -- focus on a good mix for the week. If you offer her a variety of healthy options, it's highly likely she will be getting all the nutrients she needs. 

Switching from two daytime sleeps to one 

By the time your toddler is one and a half, she'll be moving towards just one sleep a day. Some toddlers go through a difficult period where one is not enough but two are one too many, so you might have to muddle through until she settles. If she's having trouble sleeping in the day, try cuddling up with her and making it extra cosy. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnuff~

Doa untuk anak-anak ibu AQIL HAKEEM, ARIQ ARYAN

"Ya Allah , jadikanlah Nama AQIL HAKEEM dan ARIQ ARYAN ini berkat baginya, dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang engkau redhai menjadi cita-citanya. Menuntut ilmuMu menjadi perjuangannya dan akhirilah hidupnya dengan amalan soleh. Ya Allah, panjangkanlah umurnya dalam ketaatan kepada Engkau dan kepada RasulMu. Jadikanlah badannya dalam keadaan sihat afiat serta sejahtera. Ya Allah, jadikanlah dia pemimpin di waktu besarnya dan tetapkanlah imannya seperti iman para Nabi-NabiMu hingga ke hari kiamat. Ya Allah berilah rezeki yang halal lagi baik. Dan dekatkanlah dia dengan perkara-perkara yang baik dan jauhkanlah dia dari perkara-perkara yang buruk lagi jahat dengan kemurahanMu wahai Yang Maha Pemurah lagi Mengasihani." Amin...

Doa untuk anak ibu dalam perut BABY

"Ya Allah, periharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan, tiada penyembuhan lain selain daripada penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meniggalkan penyakit.
Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.
Ya allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai serta alim dan beramal.
Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadith dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam." Amin...