Friday, August 23, 2013

Kisah Rezeki dan RCA

saLam~ Jumaat

*smile* bukan kisah hebat mana cuma nak share di pagi hari hihihi....

hari ni pergi kerja dengan rahmat allah hujan turun dari subuh pagi...
lepas hantar anak² ke taska bergegas ke tempat kerja biasa nya kalau waktu² hujan begini kenderaan akan banyak dan kesesakkan pun berlaku... lewat lah ke tempat kerja..

Dalam kereta baru perasan yang minyak tak ade tinggal 1 bar, dan 1 bar itu dah daripada semalam... huh!! terus tarik napas panjang² sambil urut dada.. "xpe xpe..jgn panik. Allah ada confirm! yakin! sabar perancangan Allah lah yang terbaik (proses tenangkan hati). Dengan harapan sempatlah sampai ke tempat kerja.

Dan seperti yang dijangka kesesakan pun berlaku di simpang masuk ke plaza tol...hati makin risau tapi perjalanan perlu diteruskan, mata asik memandang dashboard kerete... Tidak semena² minyak yang tadinya 1 bar telah jadi 2 bar *ting* hati berbunga² riang (dlm hati...alhamdulillah, rezeki..) tiba² rasa sebak, syukur sgt²... dn alhamdulillah, allah beri rezeki minyak dan masa. ya! masa juga rezeki kurniaan allah. tak perlu ke stesen minyak lg.. dan dapat jimatkan masa...

**perjalanan masih berbaki separuh lagi... sepanjang perjalanan masih lagi berlaku kesesakan yg luar dari kebiasaan, kereta bergerak perlahan rupa²nya ada kemalangan berlaku... tapi tempat dah tidak jauh dari kaw tempat kerja... tidak pasti apa yg berlaku moga² tiada yg maut dlm kemalangan tersebut. Tanda minyak di dashboard kereta masih juga di takut 2 bar.

**sampai² di office time punch card tengok² sy sampai tak ade la lewat mana cuma 5 minit!! Ya 5 minit lewat sampai itu boleh diganti semula pulang 5 min lewat ptg nanti.. Siapa sangka hari ini allah nk beri rezeki minyak petrol dan masa kpd sy? *syukur* alhamdulillah

mmg janji Allah itu pasti!
cuma kita, perlu berbaik sangka dgn sepenuh hati *smile*

Begitu jugalah dlm kehidupan berniaga.. kita hanya kongsi kebaikan produk yg kita jual, yang 'gerakkan' hati org utk membeli?? Allah s.w.t... *smile* jgn bergantung harapan yg terlalu tinggi kepada manusia berdoalah kepada Allah supaya bukakan hati mereka utk membeli dgn kita. :)  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnuff~

Doa untuk anak-anak ibu AQIL HAKEEM, ARIQ ARYAN

"Ya Allah , jadikanlah Nama AQIL HAKEEM dan ARIQ ARYAN ini berkat baginya, dan jadikanlah taat kepada Engkau pekerjaannya dan barang yang engkau redhai menjadi cita-citanya. Menuntut ilmuMu menjadi perjuangannya dan akhirilah hidupnya dengan amalan soleh. Ya Allah, panjangkanlah umurnya dalam ketaatan kepada Engkau dan kepada RasulMu. Jadikanlah badannya dalam keadaan sihat afiat serta sejahtera. Ya Allah, jadikanlah dia pemimpin di waktu besarnya dan tetapkanlah imannya seperti iman para Nabi-NabiMu hingga ke hari kiamat. Ya Allah berilah rezeki yang halal lagi baik. Dan dekatkanlah dia dengan perkara-perkara yang baik dan jauhkanlah dia dari perkara-perkara yang buruk lagi jahat dengan kemurahanMu wahai Yang Maha Pemurah lagi Mengasihani." Amin...

Doa untuk anak ibu dalam perut BABY

"Ya Allah, periharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan, tiada penyembuhan lain selain daripada penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meniggalkan penyakit.
Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan RasulMu.
Ya allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai serta alim dan beramal.
Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadith dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam." Amin...